ژئوممبران ها (Geomembrane) یکی از برزگترین و پر کاربرد ترین اعضا از خانواده محصولات ژئوسنتتیک ها می باشند که طی دو دهه اخیر به پر کاربردترین و شناخته شده ترین محصول جهت اجرای عایق های رطوبتی و ایزولاسیون انواع سازه ها و مخازن و استخر ها و … تبدیل شده است.
ژئوممبران ها (ژئوممبرین) به صورت لایه های غشایی و رول هایی با عرض های متفاوت (1 الی 7.5 متر) و ضخامت بین 1 الی 3 میلیمتر تولید می گردند.
ژئوممبران ها در حقیقت غشاء های پلیمری غیر قابل نفوذ با ضخامت بسیار کم (در حدود 1 الی 3 میلیمتر) می باشند که می توان از آن ها جهت آببندی و ایزولاسیون مخازن، استخر های کشاورزی و صنعتی، سازهای زیر زمینی و دفنی و گود های ساختمانی استفاده نمود.
ورق های ژئوممبران (ژئوممبرین) به وسیله جوش های حرارتی به یکدیگر متصل و لایه غشایی یکپارچه و نفوذ ناپذیری را تشکیل می دهند.
انواع ژئوممبران ها (ژئوممبرین):
ژئوممبران پلی اتیلنی:
- ژئوممبران پلی اتیلنی با چگالی زیاد HDPE
- ژئوممبران پلی اتیلن با چگالی کم LLDPE
- ژئوممبران پلی اتیلن با چگالی بسیار کم VLDPE
ژئوممبران پی وی سی PVC
ژئوممبران پلی اتیلنی:
به طور کلی سهم ژئوممبرین پلیاتیلنی از بازار نسبت به سایر پلیمرها بسیار بیشتر است. ژئوممبرینهای پلی اتیلنی در سه نوع عمده با چگالی زیاد (HDPE), با چگالی کم (LLDPE) و با چگالی بسیار کم (VLDPE) تولید میگردند. هرچه چگالی پلیاتیلن کاهش مییابد شاخص سختی ژئوممبران نیز کاهش مییابد و در اصطلاح ژئوممبران نرمتر میشود. ژئوممبرانهای HDPE و LLDPE عمدتا در استخرهای کشاورزی ومخازن صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند به این ترتیب که ژئوممبرانهای LLDPE در استخرهای کشاورزی که گوشههای تیزتری دارند و اختلاف دمای شب و روز زیاد است مورد استفاده قرار میگیرند و ژئوممبرین HDPE در استخرهای با زوایای کندتر مورد استفاده قرار میگیرند. ژئوممبرانهای VLDPE که عمدتا با نام تجاری Tunnel Liner شناخته میشوند اغلب در آببندی تونلها و دیواره گود های ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرند.
ژئوممبران پی وی سی( PVC) :
ژئوممبرانهای PVC از مخلوط PVC صلب که در لولههای PVC مورد استفاده میباشد و همچنین مواد نرم کننده که پلاستیسایزر نامیده میشوند، تولید میگردند. رزین PVC به منظور رسیدن به یک محصول انعطاف پذیر پیش از تولید ژئوممبران با پلاستیسایزر مورد نظر مخلوط میگردد و درصد این پلاستیسایزرها در ژئوممبران PVC تا حدود 40% میباشد. از آنجایی که پلاستیسایزرها موجب کاهش کشش بین مولکولی در زنجیرههای مجاور میشوند، انعطاف پذیری PVC را به صورت قابل ملاحظه ای افزایش میدهند.
مهمترین چالش در زمینه استفاده از محصول ژئوممبران PVC، دوام این محصول است که میتواند تحت تاثیر شست و شوی پلاستیسایزرها، ایجاد اثر نامطلوب نور خورشید و کاهش مقاومت شیمیایی باشد.
لذا بنا بر نوع کارکرد به لحاظ کیفی و اهمیت کاربری، لازم است کیفیت محصول PVC تولید شده به دقت سنجیده شود تا در انتخاب نوع محصول دقت کافی بعمل آید.
بر اساس نوع استفاده در کاربریهای متفاوت، ژئوممبرانهای PVC به دو دستهی مسلح و غیر مسلح تقسیم میشوند.
ژئوممبرین PVC مسلح توسط شبکههای مشبک پلیاستر و یا فیبر شیشه مسلح شده و از آن با هدف آببندی بام و نمای ساختمانها استفاده میشود. دوام بسیار بالا از ویژگیهای این محصول است.
ژئوممبرینهای PVC غیر مسلح ژئوممبرانهای منعطفتری هستند که معمولاً در قسمت زیرین ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند و جهت استفاده از آن میبایست توجه داشت که محصول مورد نظر با معیارهای استاندارد ZTV-ING مطابقت داشته باشد.
خاطر نشان میشود آب بندی گود های ساختمانی و سازه های زیر زمینی در کشورهای مختلف غالباً با استفاده از ژئوممبران VLDPE یا ژئوممبران PVC انجام میرشود.
نظر به اینکه عوارض دیوارها و کف در سازه ها بسیار زیاد است از اینرو انعطاف مطلوب ژئوممبران های VLDPE و PVC و در عین حال مقاومت شیمیائی مطلوب ژئوممبران VLDPE امتیاز آن را از دیگر ژئوممبران ها به مراتب افزایش میدهد.
کاربرد ژئوممبران ها (ژئوممبرین):
- آببندی و ایزولاسیون مخازن صنعتی و پتروشیمی
- آببندی و ایزولاسیون استخر های کشاورزی و صنعتی
- آببندی و ایزولاسیون سازه های دفنی و زیر زمینی نظیر تونل و ایستگاه مترو
- آببندی و ایزولاسیون گود های ساختمانی
- آببندی و ایزولاسیون کانال های انتقال آب